Logo Vestfold Fylkeskommune Opplæringsløpet.no

Sander skal bli sykepleier

Sander er en av bare to gutter i klassen sin på videregående. Han skal bli sykepleier.

– Jeg vil jobbe med mennesker, forklarer Sander Sørebø Fladseth (18). Det er noe han aldri var i tvil om. Når Gjengangeren møter han i Åsgårdstrand kommer han rett fra sommerjobb på sykehjem. Forrige uke fullførte han alle eksamenene i helse- og oppvekstfag.

Kunstig empati

Med tanke på den kommende eldrebølgen føler Sander at han og andre sykepleiere og sykepleierstudenter gjør noe veldig viktig. – Det blir mer og mer viktig. Verden blir mer teknologisk og empati er noe det er vanskelig å skape kunstig, mener attenåringen. – Vi har stabilisert populasjonen og trenger alle vi kan som sykepleiere, legger han til.   Sander er ferdig med andre året helse og oppvekstfag med studiespesialisering på Nøtterøy videregående skole. Der får han både praksis og yrkesfag, men også generell studiekompetanse til å ta sykepleierutdannelse etter tre år på videregående skole.

Bare to gutter i klassen  

Det blir fortsatt sett på som et kvinneyrke og det blir fortsatt sett ned på, forteller Sander. Samtidig oppfatter han også at det er større aksept nå enn tidligere. – Det er ikke unormalt å være gutt og sykepleier. Men det skulle gjerne vært flere, påpeker han. Selv er han en av kun to gutter i klassen.

– Det er greit, man blir vant til det, sier Sander. Men han legger til at det kunne vært greit med noen flere gutter. Det blir til tider litt mye jentedrama, innrømmer han.

Viktig for samfunnet Gamle holdninger henger igjen. Det lar ikke Sander seg påvirke av. – Vi lærer om forskjellen på empati og sympati, og hvordan man kommuniserer med mennesker i forskjellige livssituasjoner. Det er spennende og viktig for både samfunnet og deg selv. Jeg anbefaler det, avslutter han.